Beyazıt Camii Hakkında Bilgi (Hikayesi, Tarihi, Nerede..)

Tarihi Yarımada’nın merkezinde bulunan Beyazıt Camii, İstanbul’daki tarihi camiler arasında ilk halini korumayı başaran en eski sultan camisidir. Fatih Sultan Mehmet’ten sonra tahta geçen oğlu Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırılan cami ile birlikte aynı zamanda toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak bir külliye inşa edilmiş.

Beyazıt Camii Hikayesi

Beyazıt Camii Hikayesi

Beyazıt Camii Avlusu

Beyazıt Camii, İstanbul’un fethinden sonra şehre inşa edilen ikinci büyük cami. Yapının bulunduğu alan Bizanslılar döneminde Theodosius Forumu olarak bilinen ve şehrin en büyük meydanı olan alanın bir bölümünde bulunuyor.

Fatih’in kendi anıtsal cami 1766 yılındaki depremde yıkılıp yeniden yapıldığı için, fetih sonrası Osmanlı cami mimarisinin değişmeden kalmış ilk örneği Bayezid Camii‘dir. İstanbul’un fethiyle ciddi bir imparatorluk seviyesine yükselen Osmanlı, Roma’dan kalma bu şehre yakışır büyüklükte imar faaliyetine girişmiş.

Fatih ile başlayan büyük kubbe ve geniş bir mekan ile Ayasofya’yı geçecek bir anıtsal yapı yapma arzusu diğer padişahlarda da devam etmiş. Ancak daha önce yapılan Osmanlı camilerinin planları anıtsal bir yapı yapmaya uygun olmadığından, Beyazid Camii’nde plan olarak Ayasofya model kabul edilmiş. Bayezid Camii, Ayasofya’nın gerisinde kalan bir eser olsa da, Osmanlı mimarisinde daha büyük anıtsal camilere geçişin bir basamağı olmuş.

Beyazıt Camii Özellikleri

Bayezid Camii İçi

1505 yılında ibadete açılan caminin mimarı tam olarak belli değil ancak Yakubşah bin Sultan Şah olduğu söylenir. Caminin bittiği sıralarda II. Beyazıt’ın fakir bir kadından aldığı bir çift güvercini buraya hediye etmiş. Camide ilk Cuma namazını kıldıran kişi de Sultan Beyazıt’tır. Beyazıt kabrinin Eyüp Sultan’da olmasını vasiyet etmiş ama onu devirerek tahta çıkan oğlu Yavuz bu isteğine uymamış. Beyazıt’ın türbesi caminin mihrab duvarının arka kısmında bulunuyor.

Sultan camilerinde genellikle görülen 2 adet minare uygulaması Beyazıt Camii’nde daha farklı. bir şekilde uygulanmış. Minareler caminin ana kütlesi yerine yanlarda bulunan tabhanelere(misafirhane) bitişik bir şekilde yapılmış. Bu nedenle minareler arasında diğer tarihi camilerde rastlanmayacak şekilde 79 metrelik bir mesafe oluşmuş.

İç avluda bulunan revak kubbelerinin büyüklükleri ve yükseklikleri birbirinin aynısıdır. Bu özelliği ile Beyazıt Camii’nin iç avlusu Şehzade Camii ile birlikte Osmanlı Mimarisinde oranları en uyumlu avlulardan biri olarak gösterilir. Cami yapıldığında diğer sultan camilerinde olduğu gibi geniş bir dış avluya sahip olmasına rağmen, daha sonraları ortadan kalkmış.

Caminin doğu ve batı tarafında üstü beşer kubbe ile örtülü tabhane (misafirhane) olarak tasarlanmış bölümler bulunuyor. Bu bölümlerin cami ile aralarında bulunan duvarları daha sonraları kaldırılmış ve tabhaneler namaz kılma alanına dahil edilmiş. Bu şekilde camiye bitişik tabhane örneği Yavuz Sultan Selim Camii’nden sonra Osmanlı mimarisinde uygulanmamış.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Beyazıt Camii İçi

Beyazit Camii İçi Müezzin Mahfili

Fatih ilçesinde bulunan Beyazıt Camii, Tarihi Yarımada’nın merkezinde, adını verdiği Beyazıt Meydanı’nda İstanbul Üniversitesi’nin tarihi ana kapısının karşısında bulunmakta.

Caminin hemen yanında tarihi Sahaflar Çarşısı yer alıyor. Özellikle kitaplara düşkün biriyseniz mutlaka buraya uğramanızı ve keşfetmenizi öneririm. Beyazıt Meydanı’nın müdavimi olan güvercinlere yem atmak isterseniz de, makul bir ücret karşılığında meydanda yem satan kişilerden alıp bu isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yapıya yakın konumda Kapalı Çarşı, Nuruosmaniye Camii ve Çemberlitaş Sütunu gibi yapılar bulunmaktadır. Süleymaniye Camii ve Şehzade Camii’de yapıya yakın diğer tarihi camiler arasındadır.

Yapının bulunduğu yere toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak oldukça kolaydır. Bunun için en kolay kullanabileceğiniz toplu taşıma aracı Bağcılar-Kabataş Tramvayı. Bu tramvaya binerek Beyazıt durağında indiğinizde kendinizi Beyazıt Camii’nin hemen önünde buluyorsunuz. Otobüs ile gitmek isterseniz son durağı Beyazıt olan hatları tercih edebilirsiniz.

Beyazıt Camii’ne aşağıda yer alan harita üzerindeki konumu tıklayarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

fatih.gov.tr/bayezid-camii

islamansiklopedisi.org.tr

Yorum