Şehzade Camii (Şehzadebaşı Camii) Hakkında Bilgi (Özellikleri, Hikayesi, Nerede)

Kanuni Sultan Süleyman‘ın 22 yaşında vefat eden oğlu Şehzade Mehmet için yaptırdığı Şehzade Camii, İstanbul’daki tarihi camiler arasında bulunan en önemli anıtsal yapılardan biri. Şehzadebaşı Camii olarak da bilinen yapı, Mimar Sinan‘ın mimarbaşı olduktan sonra sanatının gelişimini gösteren basamakların başında yer alıyor.

Cami ile birlikte toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılan Şehzade Külliyesi, Mimar Sinan tarafından çıraklık dönemi eseri olarak tanımlanıyor.

Şehzade Camii Hikayesi

Şehzade Camii Hakkında Bilgi

Şehzade Camii Dış Avlusu

Şehzade Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman’ın beş oğlu arasında en çok sevdiği ve veliaht olarak düşündüğü söylenen oğludur. Manisa Sancağında Vali iken 1543 yılında erken bir yaşta vefat eden Şehzade Mehmet’in haberini Kanuni Estergon seferi dönüşünde alır. Kanuni şehzadesine olan sevgisi sonucu onun için önce bir türbe, sonrasında büyük bir cami yaptırmış.

Mimar Sinan, Sai Mustafa Çelebi’ye yazdırdığı “Tezkiretü’l Bünyan” adlı eserde, Kanuni Sultan Süleyman’ın Şehzade Mehmet’in temiz ruhları için İstanbul’un Eski Odalar semti yakınında büyük bir cami yapılmasını ve yapımına türbeden başlanması emrettiğini nakleder.

Kanuni’nin bu camiyi genç yaşta ölen oğlu Mehmet için yaptırdığı genel olarak kabul edilen görüştür. Bunun yanı sıra Kanuni’nin önce bu camiyi kendisi için düşündüğü, ancak cami bitince Sinan’ın daha iyisini de yapabileceğini söylemesi üzerine bu camiyi Şehzade Mehmet’e adadığı da söylenir.

Şehzade Camii Özellikleri

Şehzade Camii Hakkında Bilgi

Şehzade Camii İç Avlusu

Şehzade Cami, Mimar Sinan’ın İstanbul’da inşa ettiği ilk anıtsal yapıdır. Sinan daha sonra bu camiyi çıraklık döneminde yaptığını söylemiş. Böylesi bir yapıyı yapan “çırak” ancak Mimar Sinan olabilirdi. Osmanlıda Ayasofya gibi büyük kubbe ve altına geniş bir mekan yapma arzusu bu cami ile kısmen karşılanmış.

Sinan kubbeyi dört payeye dayandırmış ve bunun dışında hiç sütun kullanmamış. Böylece iç mekanda genişlik etkisi alabildiğine artmış. Büyük kubbe dört yanından dört yarım kubbeyle desteklenmiş. Bu plan doğal olarak eksiksiz bir simetri oluşturmuş.

Mimar Sinan tam bir deha. Bir camide uyguladığı planı başka bir camide uygulamamış. Daha sonraki eserleri olan Süleymaniye ve Selimiye Camilerinde daha farklı planlar denemiş. Ancak kendisinden sonra gelen Osmanlı Mimarları onun yapılarında kullandığı planları daha ileriye taşıyamamış. Sultan Ahmet ve Yeni Cami gibi anıtsal yapılarda mimarlar Sinan’ın çıraklık dönemi eseri olan Şehzade Cami’nin planını tekrar etmişler.

Şehzade Camii Hakkında Bilgi

Şehzade Camii İçi

İç mekanın sadeliğine karşın Sinan caminin dışını süslemek ve herhangi monotonluğa yer vermemek için çok çalışmış. Buna örnek olarak caminin iki minaresinde güzel taş işlemelerine Mimar Sinan’ın yaptığı diğer eserlerde rastlanılmaz. Ortasında şadırvan bulunan iç avlunun etrafı 12 sütun üzerine oturtulan 16 kubbe ile örtülü revakla çevrili. İç avlunun Taç Kapısı Anadolu Selçuklu Taç Kapıları geleneğine sahip.

Şehzade Camii Hakkında Bilgi

Şehzade Camii İçiKülliyenin ilk yapısı olan Şehzade Mehmet Türbesi Osmanlı Mimarisinde yer alan türbeler arasındaki en güzel örneklerden biri. Türbe Şehzade Mehmet için camiden önce yapılmış. Mimar Sinan’ın süslemeleri bakımından özenerek yaptığı bir eser.

Türbelerin olduğu kısımda Kanuni’nin damadı Rüstem Paşa’nın da türbesi bulunuyor. Rüstem Paşa’nın Eminönü’nde kendi yaptırdığı, içinde çok güzel çini süslemelerin bulunduğu bir cami bulunmasına rağmen türbesi burada yer alıyor.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Şehzade Camii Hakkında Bilgi

Şehzade Camii Taç Kapısı

Şehzadebaşı Camii, Fatih ilçesinde Beyazıt’tan Edirnekapı’ya giden cadde üzerinde Tarihi Yarımada‘ya hakim bir noktada bulunmakta. Yapı Beyazıt Külliyesi ile Fatih Külliyesi arasında bir alanda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasının karşısında yer alır. Camiye yakın alanda görülmesi gereken tarihi camiler arasında ayrıca Süleymaniye Camii bulunuyor.

Külliyenin bulunduğu alana toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşmanın en kolay yollarından biri Hacıosman-Yenikapı metro hattını kullanmak. Metro hattında Vezneciler durağında indiğinizde yürüyerek 5 dakikada yapıya ulaşabilirsiniz.

Şehzade Camii Hakkında Bilgi

Şehzade Camii Dış Avlusu

Bunun yanı sıra Bağcılar-Kabataş tramvay hattında Laleli durağında indiğinizde Büyük Reşit Paşa Caddesini takip ederek 10-15 dakikalık bir yürüyüş ile yapıya ulaşmak mümkün. Otobüs ile Taksim, Eminönü veya Vezneciler’e giden ve Şehzadebaşı’ndan geçen hatlardan birine bindiğinizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi durağında inmeniz yeterlidir.

Şehzadebaşı Camii’ne aşağıda yer alan harita üzerindeki konumu tıklayarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

Sai Mustafa Çelebi, Yapılar Kitabı, Tezkiretü’l Bünyan ve Tezkiretü’l Ebniye, Koçbank 2003 

Murat Belge, İstanbul Gezi Rehberi

istanbulkulturturizm.gov.tr/sehzade-kulliyesi

Yorum