Süleymaniye Camii Hakkında Bilgiler (Hikayesi, Türbeleri, Nerede…)

Osmanlı İmparatorluğunun zirvede olduğu dönemde Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı muhteşem bir eser olan Süleymaniye Camii, İstanbul’daki tarihi camiler arasında görülmesi gereken en önemli yapılardan.

Haliç ve Boğaziçi’ne hakim yüksek bir tepede kurulu olan ihtişamlı yapı, muhteşem boğaz manzarası ile çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Caminin bulunduğu külliye içerisinde Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan’ın türbeleri de bulunuyor.

Süleymaniye Camii Hikayesi

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii İç Avlusu

Mimar Sinan, Süleymaniye Cami’nin kalfalık döneminin eseri olduğunu söyler. Süleymaniye, Ayasofya’ya erişmek ve belki de onu aşmak için yapılmış bir girişimdir. Süleymaniye fiziksel olarak Ayasofya’nın boyutlarını aşmamıştır. Ancak estetik olarak muazzam bir mimari eser olarak dünyanın en güzel anıtları arasına girmiştir. 

Mimar Sinan, Sai Mustafa Çelebi’ye yazdırdığı “Tezkiretü’l Bünyan” adlı eserde, bir sabah vakti Padişah Süleyman Han’ın gönlüne yüce bir cami inşasına başlama fikrinin doğduğundan, daha sonra çiziminin yapılarak, yerinin belirlendiğinden bahseder.

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii Manzarası

Yine aynı adlı eserde geçtiğine göre bazı kişiler yapının inşaatını padişaha şikayet etmiş ve Mimar Sinan hakkında “Kubbenin duracağı kuşkulu, kusuru ortaya çıkacak diye binayı iskeleden çıkaramıyor, herif bundan dolayı ne yapacağını şaşırmış, aklını yitirmek üzeredir” gibi sözler söylemiş.

Bunun üzerine inşaata gelen Kanuni, Mimar Sinan’a “Neden benim bu camimle uğraşmayıp önemsiz işlerle vakit geçirirsin. Dedem Mehmet Sultan Han’ın mimarı sana örnek olarak yetmez mi? Bu bina ne zaman tamamlanır, tez bana bilgi ver. Yoksa sen bilirsin” diyerek Fatih Sultan Mehmet’in öldürttüğü rivayet edilen Fatih Cami mimarı Atik Sinan’ın başına gelenler ile Mimar Sinan’ı tehdit etmiş. Önce elleri kesilen, daha sonra idam edilen Atik Sinan’ın hikayesini Fatih Cami yazımda okuyabilirsiniz. 

Mimar Sinan Padişah’ı son derece öfkeli görünce önce ne diyeceğini bilemez, ancak sonra düşünmeden “Saadetli Padişahımın devletinde inşallah iki ayda tamamlanır” demiş. İnşaatın tamamlanması için daha uzun süre gerekse de, iki ay sonunda Mimar Sinan caminin inşaatı bitirmiş. Süleymaniye açılırken Kanuni anahtarı Mimar Sinan’a uzatmış ve “Bina eylediğin Allah’ın evini, gönül temizliği ve dua ile yine senin açman gerekir” demiş.

Süleymaniye Camii Özellikleri

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii Taç Kapısı

İnşaatına Kanuni’nin tahta çıkışının 30. yılı olan 1550 yılında başlanan yapı 7 yıllık bir çalışma sonucunda 1557 yılında tamamlanmış. Süleymaniye Külliyesi, Fatih Külliyesinden sonra medreseleri ile Osmanlı döneminde inşa edilmiş ikinci en büyük yapı olmuş.

Caminin minare sayısının 4 olması, Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’un fethinden sonra 4. padişah olmasını, şerefe sayısının 10 olması ise, Osmanlıda 10. Padişah olmasını simgeliyor.

Caminin avlusunun doğuya bakan tarafında bulunan taraf alçak bir taş korkulukla çevrili. İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan bu bahçeden Haliç ve Boğaziçi’nin eşsiz güzelliğini izleyebilirsiniz.

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii İçi

Süleymaniye Camii’nin içi oldukça büyük olmasına rağmen genel olarak içerisine sadelik hakim. Caminin içinde ilk göze çarpan unsur kubbesi oluyor. 53 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 27 metre çapındaki kubbe İstanbul’daki tarihi camiler arasındaki en büyük kubbe olma özelliğine sahip.

Büyük kubbe dört büyük sütun üzerine oturtulmuş. Tezkiretü’l Bünyan adlı eserde Mimar Sinan cami içindeki dört büyük sütunun, Mısır İskenderiye’den, Lübnan Baalbek’ten, Topkapı Sarayı’ndan ve Fatih Kıztaşı’ndan getirildiğini belirtir.

Süleymaniye Camii’nin akustiği yapının hayranlık oluşturan unsurlarından. Kubbenin etrafına yerleştirilen küpler sayesinde cami içinde muhteşem bir akustik oluşturulmuş. Cami içinde hayranlık oluşturan bir başka detay ise is odası. Caminin ana giriş kapısının üzerine yapılan oda sayesinde, caminin aydınlatılmasında kullanılan yağ lambalarından çıkan islerin, oluşturulan hava akımı sayesinde bu odada toplanması sağlanmış.

Süleymaniye Camii Türbeler

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi 

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, caminin kıble tarafında bulunuyor. Türbe, Kanuni’nin 6 Eylül 1566 yılında Zigetvar seferinde vefat etmesinin ardından tahta geçen oğlu II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış.

Sekizgen gövdeli bir plan üzerine yapılan türbenin dışı diğer sultan türbelerinden farklı olarak etrafı tamamen revaklı bir yapı bulunuyor. Sekiz zarif sütun üzerine oturtulan revaklar ile girilen türbenin içi kalem işçiliği, taş oymacılığı ve çini panolar ile süslenmiş.

Giriş kapısının üzerinde, dış kısımda yer alan pencerelerin üstünde Kabe‘de bulunan Hacer-ül Esved taşından bir küçük bir parça bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman Türbesi ziyaret saatleri sabah 09:00 ile öğleden sonra 17:00 arasında gerçekleştiriliyor.

Hürrem Sultan Türbesi, caminin önündeki türbe alanı içinde  Kanuni Sultan Türbesi’nin hemen yanı başında bulunuyor. Türbe, Hürrem Sultan’ın 1558 yılında vefatından sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış.

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Mimar Sinan Türbesi 

Mimar Sinan Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Türbelerinin bulunduğu kabir alanı içinde bulunmuyor. Bu nedenle olacak ki, Süleymaniye Camii’ni ziyarete gelen birçok kimse caminin mimarı olan Koca Sinan’ın türbesinin yerini maalesef bilmez.

Türbe, caminin dış avlusunun kuzeydoğu tarafında, Fetva Yokuşu ile Mimar Sinan Caddesinin kesiştiği köşede bulunuyor. Türbeye, caminin boğaz manzarasının bulunduğu doğu tarafında bulunan dış avlu kapısından çıktığınız zaman, sola dönerek biraz ilerlediğinizde ulaşabiliyorsunuz.

Süleymaniye Külliyesi’nin yapımı tamamlandıktan sonra Mimar Sinan bu küçük üçgen alana kendisi için üstü açık bir mezar alanı yaptırmış. Sade bir yapı olan türbede mermer sanduka üzerindeki işlemeler haricinde herhangi bir süsleme bulunmuyor. İçerisine girilemeyen türbenin önünde bulunan demir şebekeli bir ziyaret penceresi vasıtasıyla ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Süleymaniye Külliyesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Külliyesi

Süleymaniye Külliyesi, Fatih ilçesinde adını verdiği mahallede bulunuyor. Süleymaniye Camii ziyaret saatleri her gün 09:00 ile 18:00 gerçekleştiriliyor. Caminin ziyaret saatlerinde aynı zamanda ibadette yapıldığından, ziyaretçilerin giyim tarzlarına dikkat etmeleri gerekiyor.

Külliyenin bulunduğu alana toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşmanın en kolay yollarından biri Hacıosman-Yenikapı metro hattını kullanmak. Metro hattında Vezneciler durağında indiğiniz zaman, Süleymaniye Caddesini takip ettiğinizde 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile Külliyenin bulunduğu alana ulaşabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra Bağcılar-Kabataş tramvay hattında Beyazıt veya Laleli duraklarından birinde indiğiniz zaman, külliyeye ulaşmak için 10-15 dakika yürümeniz yeterli.

Süleymaniye Külliyesi’ne aşağıda yer alan harita üzerindeki konumu tıklayarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

Sai Mustafa Çelebi, Yapılar Kitabı, Tezkiretü’l Bünyan ve Tezkiretü’l Ebniye, Koçbank 2003

https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCleymaniye_Camii

Yorum