İstanbul Yavuz Sultan Selim Camii ve Türbesi Hakkında Bilgi (Tarihi, Özellikleri, Nerede)

İstanbul’da Tarihi Yarımada’nın yedi tepesinden birinde bulunan Yavuz Sultan Selim Camii özgün yapısıyla birlikte güzel bir Haliç manzarasına sahip olan bir yapı. Caminin bir tarafının Çukurbostan denilen açık su haznesi, diğer tarafının ise Haliç’in dik yamaçları olması, yapıyı çeşitli noktalardan görünür kılıyor.

Yavuz Sultan Selim Türbesi‘ni de içinde bulunduran külliye, Sultan Selim adına vefatından sonra Kanuni tarafından yaptırılmış. Haliç’e en yakın olan tepede bulunan yapı, sade yapısı ve manzarasıyla İstanbul’da tarihi camiler arasında ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Yavuz Sultan Selim Camii Hakkında Bilgi

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Yavuz Sultan Selim Camii Avlusu

Cami, Tarihi Yarımada’nın beşinci tepesini taçlandırıyor. Yavuz Selim Camii hatırı sayılır büyüklüğü dışında, İstanbul’da kurulan cami geleneğiyle sanki hiç ilgisi yoktur. Yavuz’un ünlü, sadelikten yana kişiliği, sanki mimarın üslubunu belirlemiş. Caminin mimarı ise tam olarak bilinmiyor.

Caminin ilk olarak yapımı Sultan Selim tarafından istenilmiş ancak vefatı sonrası Kanuni tarafından yaptırılmış. Ancak Kanuni babasına hürmeten camiyi yaptıran olarak kitabeye kendi yerine babasının adını yazdırmış.

Yavuz Sultan Selim Camii Tarihi

Yavuz Sultan Selim Camii Haliç Manzarası

Caminin Haliç’e bakan tarafında güzel bahçeli bir teras bulunuyor. İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip bu terastan Haliç’in güzel manzarasını izleyebilirsiniz. Caminin şadırvanlı iç avlusunun etrafı 18 sütun üzerine oturtulmuş 22 kubbe ile örtülü revakla çevrili. İç avluda bulunan mermer ana giriş kapısı üzerindeki süslemeler oldukça güzel.

Yavuz Sultan Selim Camii Tarihi

Yavuz Sultan Selim Camii İçi

Caminin mimarisi son derece sadedir. Kocaman kubbe doğrudan 24.5 metrelik kare mekanın üstüne oturtulmuş. Bu kadar basit bir planla yapılmış en büyük kubbe bu olsa gerek. Üstelik kubbe oldukça basıktır. Bunu yapmakta ince bir mühendislik gerektirir. İç süsleme yok denecek kadar azdır. Duvarlar sıvalı bile değildir. Süsleme olarak sadece caminin alt pencerelerinin kemer aynalarında çini panolar bulunuyor.

Yavuz Sultan Selim Türbesi

Yavuz Sultan Selim Türbesi Ziyaret Saatleri

Yavuz Sultan Selim Türbesi

Yavuz Selim Camii’nin kıble tarafında 4 adet türbe bulunuyor. Bunlardan en baş tarafta bulunanı Yavuz Sultan Selim’e aittir Türbenin revaklı girişinin sağ ve sol kısımlarında sarı rengin hakim olduğu büyük ve güzel çini panolar bulunuyor. Sağ taraftaki çini pano üzerinde türbenin Kanuni’nin emriyle 1522 yılında yaptırıldığına dair kitabe var. Türbenin içinde sadece Yavuz Sultan Selim’in heybetli sandukası bulunuyor.

Yavuz Sultan Selim Türbesi Ziyaret Saatleri

Yavuz Sultan Selim Türbesi İçi

Sandukanın üzerinde kavuk ve cam vitrin içinde özenle restore edilip 2017 yılında yerine konulan Yavuz Sultan Selim’in kaftanı yer alır. Bu kaftanın özelliği Sultan Selim’in Mısır seferinde iken hocası Kemalpaşazade’nin atının ayağından sıçrayan çamur ile kirlenmesi. Sultan Selim’in “Alimlerin atının ayağından sıçrayan çamur, bizim için süstür, şereftir. Öldüğümde üstüme örtün” şeklindeki vasiyeti gereği kaftan sandukanın üzerine konulmuş. Türbe ziyaret saatleri Pazartesi günleri hariç sabah 09:00 ile öğleden sonra 17:00 arasında gerçekleştiriliyor.

Caminin türbe alanı içerisinde Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan’ın türbesi, yan tarafında ise şehzadeler türbesi bulunur. En doğu tarafında ise 1861 yılında vefat eden 31. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit’in türbesi bulunuyor. Sultan Abdülmecit kendi yaptırdığı camiler yerine Sultan Selim’e olan saygısı nedeniyle buraya defnedilmeyi vasiyet etmiş.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Yavuz Sultan Selim Camii Tarihi

Yavuz Sultan Selim Camii Dış Avlu

Yavuz Sultan Selim Camii ve Külliyesi, Fatih ilçesi Balat Mahallesinde Yavuz Selim Caddesi üzerinde Haliç’e yakın bir tepede bulunuyor. Fatih Camii Yavuz Sultan Selim Camii’ne en yakın konumda bulunan tarihi yapılardan. Bunun yanı sıra Hırka-i Şerif Camii ve ve Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii yapıya yakın görülmesi gereken yerler.

Yavuz Sultan Selim Camii sabah namazı ile ibadete açılmakta, yatsı namazından sonra kapatılmakta. Cami ziyaretlerinde aynı zamanda ibadette yapıldığından, ziyaretçilerin giyim tarzlarına dikkat etmeleri gerekmekte.

Yapının bulunduğu yere ulaşmak için toplu taşıma araçlarından sadece otobüsten faydalanabilirsiniz. Ancak otobüs kullanarak bile yapının bulunduğu yerin yakınına ulaşabiliyorsunuz. Eminönü‘nden kalkan ve Fevzi Paşa Caddesi güzergahını kullanan otobüsleri kullanabilirsiniz. Yine Edirnekapı‘dan aynı caddeyi kullanan otobüsleri kullanarak Yavuz Selim durağında inip Yavuz Selim Caddesi boyunca 10-15 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Bir diğer alternatif güzergah ise Eminönü-Eyüp arasında bulunan bulvarı kullanan otobüslere binerek Ayakapısı durağında inmek. Buradan yokuş çıkarak gerçekleştireceğiniz 10-15 dakikalık bir yürüyüş ile yine yapıya ulaşabilirsiniz.

Yavuz Sultan Selim Camii’ne aşağıda yer alan harita üzerindeki konumu tıklayarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

islamansiklopedisi.org.tr/sultan-selim-camii-ve-kulliyesi

Yorum