Türk ve İslam Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi (Eserleri, Tarihçesi, Nasıl Gidilir…)

Birçok İslam ülkesinden toplanmış eserlerin sergilendiği Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Meydanı’nda İbrahim Paşa Sarayı‘nın içinde bulunuyor. Müze içinde barındırdığı eserlerin yanında, seyir terasından izlenebilen Sultanahmet Meydanı manzarası için de görülmeye değer bir yapı.

İbrahim Paşa Sarayı Tarihçesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Avlusu

16.yüzyıldan günümüze ulaşan Osmanlı sivil mimarisinin en önemli örneği olan İbrahim Paşa Sarayı, Roma Döneminde yapılan Hipodrom‘un kademeleri üzerine inşa edilmiş. Sarayın kesin olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kanuni döneminde ise tamirattan geçirilerek veziri İbrahim Paşa‘ya hediye edilmiş. Burada İbrahim Paşa, Kanuni’nin kız kardeşiyle 15 gün 15 gece süren bir düğünle evlenmiş.

Kanuni’nin sevgili veziri İbrahim Paşa adeta Venedik zevkini, Rönesans’ı getiren bir devlet büyüğüdür. Budin’den, Mohaç seferinden dönerken beraberinde getirdiği mitolojide “Üç Güzeller” diye bilinen Apollon, Herkül ve Diana heykel grubunu kendi taş sarayı önüne diktirmiş. Bunlar tarihte Müslüman şehrinin meydanına dikilen tek heykel grubu olmuş.

İbrahim Paşa’nın diktirdiği bu heykeller önce bir münakaşaya, sonrasında ise bir isyana sebep olmuş. Hürrem Sultan‘ın kışkırtması sonucu İbrahim Paşa bizzat Kanuni‘nin emriyle boğdurularak öldürülmüş. Günümüzde padişahlar için yapılmış olanların dışında İstanbul’da kalan tek sağlam saray İbrahim Paşa Sarayı’dır.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Bölümleri

Sultanahmet ve Dikilitaş Manzarası

İbrahim Paşa Sarayı, Hipodrom‘un kalıntılarının üzerine asma kat yapılarak inşa edilmiş. Bunun sağlamış olduğu bir olanak ile müze binasının giriş kısmında Roma döneminde inşa edilen Hipodrom‘dan kalan kalıntıların sergilendiği bir oda bulunuyor. Bu kısmı ziyaret ettiğinizde Hipodrom’un kalıntılarını görmenizin yanı sıra Roma dönemindeki sosyal hayat ile ilgili bilgi sahibi oluyorsunuz.

Giriş kattan merdivenler ile asma kata çıktığınızda içinde çınar ve çam ağaçlarının bulunduğu bir avluya ulaşıyorsunuz. Bu avludan Dikilitaş ile arkasındaki Sultan Ahmet Camii‘nin minareleriyle oluşturduğu güzel manzara gerçekten izlenmeye değer. Bu manzara için bile müze ziyaret edilebilir.

Etnografya Bölümü

Avluda bulunan cam kapıdan girdiğinizde müzenin Etnografya Salonunu ziyaret etmiş oluyorsunuz. Müzenin bu bölümünde 19.yüzyıl İstanbul’unun günlük yaşantısını gösteren canlandırmalar yapılmış. Sosyal hayatın önemli kurumları olan kahvehane, hamam, Hacivat-Karagöz, konak gibi konulara ait koleksiyonlar sergileniyor.

Avludan yukarı merdivenler ile çıktığınızda müzenin ana koleksiyon kısmına ulaşıyorsunuz. Koridoru takip ederek etrafındaki odalarda bulunan eserleri gördükten sonra bir başka kapıdan yine avluya iniyorsunuz.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Eserleri

Müzenin bu kısmı Emevi, Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı döneminin nadir eserlerini barındırıyor. Müze, ayrıca dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından biri olmasıyla ünlü. Bazıları 800 yıllık olan Selçuklu döneminden kalma halılar sergileniyor. Çoğu geçmişte camilerde kullanılan halıların bir kısmı Konya, Erzurum gibi şehirlerden getirilmiş.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Eserleri

Müze her gün ziyarete açık ve 09:00 ile 18:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze giriş ücreti ise 60 TL. Müzeye girişte bu ücreti vermek yerine buradan yine aynı fiyata Müzekart alabilirsiniz. Müzekart ile bir yıl süresince geçerli olduğu müzeleri dilediğinizce ziyaret edebilirsiniz. Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi Müzekart’ın geçerli olduğu müzelerden ve Müzekart sahipleri bu müzelere sıra beklemeden girebiliyor.

Nerede ve Nasıl Gidilir

Müze Bölümleri

Müze, Roma ve Osmanlı döneminden kalma birçok eserin bulunduğu Sultanahmet Meydanı’nda bulunuyor. Sultanahmet Meydanı’nda bulunan tarihi eserlerin hikayelerini, ne zaman yapıldıklarını merak ediyorsanız Sultanahmet gezilecek yerler yazıma bakabilirsiniz.

Sultanahmet Meydanı’na ulaşımın en kolay yolu Bağcılar-Kabataş Tramvay hattını kullanmak. Tramvay hattında Sultanahmet durağında indiğinizde 5 dakikalık bir yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz.

Müzeye nasıl ulaşabileceğinizi aşağıda haritadaki konumu da kullanarak öğrenebilirsiniz.

Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_ve_%C4%B0slam_Eserleri_M%C3%BCzesi

İlber Ortaylı, Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek, Timaş Yayınları

Yorum