Dolmabahçe Sarayı Müzesi (Tarihi, Hikayesi, Özellikleri, Nerede) Hakkında Bilgi

Boğaziçi’nin en ihtişamlı yapısı olan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlının son dönem anıtsal yapılarından biri. Sarayın içinde bulunan kristal merdivenler, Süfera Salonu, Muayede Salonu ve Atatürk’ün odası ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yerler.

Tarihi birçok anın ve dönemecin yaşandığı sarayın salonlarında ve odalarında gezerken tarihin soluğunu hissedebilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilgi

Dolmabahçe Sarayı Girişi
Dolmabahçe Sarayı Selamlık Girişi

Topkapı Sarayı‘na son köşkü yaptıran Abdülmecit aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı‘nı yaptırarak taşınma kararı veren padişahtır. Topkapı’dan Dolmabahçe’ye fiziksel mesafe birkaç kilometreyi geçmez ama padişah bu yer değiştirmeyle aslında bir medeniyetten diğerine geçiyordu. Bu ikametgah değişikliği Osmanlıda birçok açıdan politikayı, sosyal ve kültürel yapıyı değiştirdi.

19. yüzyılda Topkapı Sarayı’nın mevcut devlet protokolüne hizmet verebilmesi mümkün değildi. 1815 Viyana Kongresi’nden sonra diplomatik kurallar yeniden tespit edilmiş ve bu ortamda Topkapı Sarayı işlerliğini yitirmişti. O yüzden II. Mahmut bu sarayın dışında yaşamış, oğlu Abdülmecid saltanatının son dönemlerinde Dolmabahçe Sarayı’na geçmiş.

Dolmabahçe Sarayı dış görünüşündeki zarafet ve Boğaziçi’ne kazandırdığı ihtişam dışında çağdaşı Avrupa Sarayları ile mukayese edilemeyecek bir hacim ve tevazudadır. Bu saraydaki hayat da adeta Topkapı Sarayı’nın geleneğini devam ettirmiştir. Yani sıkışık bir düzen, disiplinli bir hayat hakimdir.

II. Selim tarafından yaptırılan Beşiktaş Köşkü’nün sahili doldurarak genişleten I. Ahmet’tir. Dolmabahçe adı bu devirden kalmış. 19. yüzyıl Osmanlı mimarisi bir Ermeni ailesi olan Balyan ailesinin egemenliği altında olmuş. Bu aile yedi kuşak boyunca İstanbul’a anıtsal binalar yapmış. Babası Karabet’le birlikte çalışan Nikoğos Balyan, Dolmabahçe Sarayı’nın yapımını 1856’da tamamlamış.

Dolmabahçe Sarayı Özellikleri

Dolmabahçe Sarayı Harem
Dolmabahçe Sarayı Harem Kısmı

Saray devletin protokole açık olan “Selamlık” bölümü, diğeri ise sultanın ve ailesinin özel hayatını yaşadığı “Harem” bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Selamlık ile harem kısmının ortasında sarayın en büyük ve görkemli kısmı olan Muayede(Tören) Salonu bulunuyor.

Harem kısmı iki bölümden oluşuyor. Birincisi boğaz kenarında bulunan Valide Sultan ile Sultanın kullandığı kısımdır. Diğeri ise saraya dik bir şekilde ayrı olarak yapılan Kadın Efendilerin kullandığı bölümdür.

Saat kulesinin olduğu girişten ilerledikten sonra ilk olarak karşımıza Selamlık (Yönetim) binası çıkıyor. Buranın etkileyici bir Medhal(Giriş) Salonu bulunuyor. Salonun deniz tarafında bulunan odaları en üst düzey memurlar için yapılmış. Kara tarafında bulunan odalar meclis üyelerine ayrılmış.

Giriş salonundan trabzanları kesme kristal ile kaplı bir çift merdiveni çıkarak yukarı Süfera(Sefirler) Salonu‘na çıkılır. Burası yabancı elçilerin sultana hediyeler sunduğu, toplantıların yapıldığı yerdir. Buradan bir koridorla elçilerin sultana güven mektuplarını sunduğu Kırmızı Salona geçilir.

Yine aynı koridordan şehzadeler için ayrılmış bir çift odayı dolanarak Hünkar Odası‘na ulaşılır. Burası özellikle Ramazan süresince dini törenler, düğün törenleri için kullanılmış. Bu oda harem ile de bağlantılıdır. Haremdeki kadınların Selamlık bölümünde girmelerine izin verilen tek yer bu odaymış.

Selamlıktaki son odada, bu sarayda yaşamış son altı padişahtan dördü olan Abdülmecid, II. Mahmut, Abdülaziz ve V. Reşad’ın tabloları yer alıyor. Buradan koridor takip edildiğinde Muayede Salonu’nun etrafını dolanarak boğaz tarafındaki hareme gidilir. Burada ilk olarak sultanların eşlerini ve ailelerini kabul ettikleri Sultan’ın kabul odası bulunur. Daha sonra saray kadınların dini bayramları kutlamak için bir araya geldiği Mavi Salon’a geçilir.

Buradan sarayın en önemli odalarından birine, Atatürk’ün 1938 yılında vefat ettiği odaya geçilir. Yatağı Türk Bayrağı ile örtülmüş, saatler onun onuruna ebediyete kadar ölüm anında durdurulmuş. Daha sonra Valide Sultanın özel misafirlerini kabul ettiği, önemli kutlamaları yaptığı Pembe Salon’a geçilir. Hastalığının bir döneminde Atatürk burayı çalışma odası olarak kullanmış.

Dolmabahçe Sarayı Saat Müzesi
Saat Müzesi

Muayede(Tören) Salonu, sarayın kamuya açık kısmı ile sultan ailesinin yaşadığı özel alanın ayrılma noktasıdır. Selamlık ile Harem arasında kalan Muayede Salonu dünyanın en büyük kubbeli mekanlarından biridir. 36 metre yüksekliğinde kubbeden aşağıya İngiliz Kraliçesi Viktorya tarafından hediye edilen 4.5 tonluk avize sarkar. Salon tüm önemli imparatorluk kutlamaları için kullanılırmış. Kutlamalarda padişahın 250 kg ağırlığındaki tahtı Topkapı Sarayı’ndan getirilerek batı duvarına yerleştirilirmiş.

Kadın efendilerin kullandığı harem kısmına girmek için Selamlık binasından ileriye doğru yürümek gerekiyor. Buradan yürürken sol tarafınızdaki bahçede tek katlı küçük binada Saat Müzesi bulunuyor. Üç ayrı salonda İngiliz, Fransız saatleri ile birlikte Osmanlı Mevlevi saat ustalarının yaptığı çok özel saatler sergileniyor.

Saraya dikine bitişik olarak yapılan harem kısmı kadın efendiler tarafından kullanılmış. İçinde bulunan salonları, mobilyaları, Çin, Japon porselenleriyle alabildiğine süslüdür.

Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nerede ve Nasıl Gidilir

Dolmabahçe Sarayı Hazine Kapısı
Hazine Kapısı

Dolmabahçe Sarayı, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Açık olduğu günlerde 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret yapılabiliyor. Sarayın Selamlık kısmı 50 TL, Harem Kısmı 40 TL, Selamlık ve Harem birlikte 60 TL olarak ücretlendiriliyor. Müzekart Harem kısmında geçerken, Selamlık kısmında geçmiyor.

Saray, Beşiktaş Meydanı ile Kabataş arasında bulunuyor. Saray girişi konum itibariyle Kabataş’a daha yakındır. Bu nedenle Anadolu yakasından yapıya ulaşmak için Kabataş’a giden vapur veya tekneleri tercih edebilirsiniz.

Avrupa yakasından ulaşmak için Bağcılar-Kabataş tramvay hattında, Kabataş son durağında indikten sonra 10 dakika kadar yürümeniz yeterlidir. Bunun yanı sıra Beşiktaş Meydanı’na giden otobüsleri de kullanabilirsiniz.

Aşağıda haritada işaretli konumu tıklayarak saraya nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dolmabah%C3%A7e_Saray%C4%B1

Yorum