Sultan Ahmet Camii (Mavi Camii) Çinileri, Özellikleri, Nerede…

İstanbul’daki tarihi camiler arasında görülmesi gereken en önemli yerlerden biri ihtişamı ve zarafeti ile Sultan Ahmet Camii‘dir. Yapı turistler arasında mavi çinileri ile ünlü olmasıyla İngilizce’de “Mavi Cami” anlamına gelen “Blue Mosque” olarak biliniyor

Sultan I. Ahmet tarafından Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa‘ya yaptırılan ve Tarihi Yarımada‘nın en önemli sembollerinden olan yapı, mimarisi ve sanatsal özellikleriyle Osmanlı’da klasik dönemin son şaheseridir.

Sultan Ahmet Camii Özellikleri

Sultanahmet Camii Özellikleri

Sultanahmet Camii İç Avlu

Sultan Ahmet Cami, Osmanlı mimarisinin son şaheseri olarak imparatorluğun genç padişahı tarafından meydana yaptırılmış ve sonrasında meydan artık sultanın ismiyle anılır olmuş. Caminin yapımıyla birçok ilk hayata geçirilmiş. İlk defa bir sultan sefere çıkmadan bir cami yaptırmış. Osmanlıda ilk 6 minareli cami yapılmış ve yine ilk defa bu yapıyla camiye ek olarak bir hünkar kasrı yapılmış.

Caminin temeline ilk kazmayı  Sultan I. Ahmet vurmuş ve temelden çıkan toprağı eteğine doldurup bizzat kendisi taşımış. Yapımı 7,5 yıl süren cami 1617 yılında Cuma namazı ile ibadete açılmış. Caminin açılışında ilk hutbeyi bugün Üsküdar’da türbesi bulunan Aziz Mahmut Hüdayi vermiş. Sultan I. Ahmet ise caminin yapımından kısa bir süre sonra daha 28 yaşında iken vefat etmiş. Türbesi Sultanahmet Camii’nin dış avlusunun kuzeydoğu köşesinde bulunmakta.

Sultanahmet Camii’nin toplam 6 minaresinin 16 şerefesi bulunuyor. Bu durum Fetret Devri’de hesaba katıldığında Sultan I. Ahmet’in Osmanlı’da tahta geçen 16. Padişah olduğunu simgeliyor. Caminin yapılışından önce tek 6 minareli cami Mekke Cami olduğundan ve şerefini koruması için Mekke Camiine Sultan I. Ahmet tarafından yedinci bir minare daha yaptırılmış.

Osmanlı döneminde padişahların camilerde ibadet alanı olan hünkar mahfiline geçişte kullanılan hünkar kasrı ilk olarak Sultanahmet Camii’nde yapılmış. Padişahın namaz öncesi ve sonrası istirahat etmesi için yapılan kasra rampalı bir çıkış bulunuyor.

Sultan Ahmet Camii Çinileri

Sultan Ahmet Camii Hakkında Bilgi

Sultan Ahmet Cami Çinileri

Caminin içi ziyaretçilerine mavi çini süslemelerinin bolluğu ve ışığın çok iyi kullanılması ile mavi bir aydınlığın içindeymiş gibi bir hava hissettiriyor. Cami duvarları İznik ve Kütahya’dan getirilen, 50 ayrı çeşitten oluşan 21.043 adet çini ile süslenmiş. Zengin bir renk çeşitlenmesi sahip çinilerin üzerinde lale, sümbül, narçiçeği gibi değişik çiçek türlerine ait motifler bulunuyor.

Caminin iç avlu giriş kapısı üzerinde galerideki duvarlarda bulunan çiniler teknik ve desen bakımında en başarılı olanlarıdır. Bu kısımdaki çinilerin renkleri canlı ve desenleri diğerlerine göre düzgündür. Diğer kısımlarda bulunan çini işçiliğinin ise bu kadar itinalı olamaması, caminin tamamlanması için yeterli usta ve malzemenin sağlanamadığına işaret ediyor.

Sultanahmet Camii’nin planı aslında Mimar Sinan’ın eseri olan Şehzade Camii’nin daha büyük bir halidir.  Dışardan binaya kademe kademe yontulmuş bir dağ manzarası veren küçük yarım kubbeler manzarası vardır. Sultanahmet Camii’nin büyük kubbesi kasnak etrafındaki pencerelerin yerleştiriliş şeklinden dolayı sanki havadaymış gibi görünür.

Sultan Ahmet Camii Hakkında Bilgi

Sultanahmet Camii Minber ve Mihrabı

İstanbul’un sembollerinden olan bu muhteşem caminin mimarı Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Sedefkar Mehmet Ağa‘dır. Harika bir eser bırakmasına rağmen namı çok az biliniyor. Mimarlıktan önce ise ince marangozluk işlerinin yapıldığı sedefkarlık kısmında çalıştığından ayrıca bu şekilde anılıyor.

Mavi Cami Nerede ve Nasıl Gidilir?

Sultan Ahmet Camii Hakkında Bilgi

Sultanahmet Camii İç Avlu Girişi

Sultanahmet Camii, Roma ve Osmanlı döneminden kalma birçok eserin bulunduğu Sultanahmet Meydanı’nda bulunuyor. Sultanahmet Meydanı’nda bulunan tarihi eserlerin hikayelerini, ne zaman yapıldıklarını merak ediyorsanız Sultanahmet gezilecek yerler yazıma bakabilirsiniz.

Toplu taşımayı kullanarak ulaşmanın en kolay yolu Bağcılar-Kabataş Tramvay hattını kullanmaktır. Bu tramvay hattına binerek Sultanahmet durağında indiğinizde 5 dakikalık bir yürüyüş ile yapıya ulaşabiliyorsunuz. Anadolu yakasından ulaşmanın en kolay yolu ise Eminönü‘ne geçerek tramvaya aktarma yapmaktır.

Cami ibadete sabah namazı ile açılmakta, yatsı namazından sonra kapatılmaktadır. Sultan Ahmet Camii ziyaret saatleri ise yaz dönemi sabah 08:30 ile 18:30 arası, kış dönemi 08:30 ile 17:00 arasında gerçekleştirilmekte. Caminin ibadete açık olması nedeniyle ziyaret sırasında belli kurallara uyulması gerekmekte.

Sultanahmet Camii’ne aşağıda yer alan haritada işaretli konumu kullanarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

sultanahmetcami.org/tarihce

istanbulkulturturizm.gov.tr/sultanahmet-camii

Yorum