Eminönü Yeni Camii (Tarihi, Özellikleri, Nerede..)

İstanbul’daki tarihi camiler arasında Eminönü Yeni Camii boğaz kıyısındaki sultan camilerinin en görkemlisi ve İstanbul siluetinin temel simgelerinden biri. Bu yapı Osmanlı sultan aileleri tarafından yaptırılan büyük ve görkemli camilerin son örneğidir. Yapı en uzun sürede inşaatı tamamlanan cami olmasıyla da ilginç bir özelliğe sahip.

Eminönü Yeni Camii Hikayesi

Eminönü Yeni Camii

Eminönü Yeni Camii Meydanı

Eminönü’nün simgesi olan caminin ismi “Yeni” olsa da yaklaşık 400 yıllık bir Osmanlı camisi. Caminin yapımı 66 yılda tamamlanmış ve yapımı süresinde 8 padişah değişikliği olmuş. Eminönü Meydanı’ndaki anıtsal caminin yapımında iki ilginç valide sultanı rol oynamıştır.

Valide Sultan unvanı ile devlet işlerinde etkili olan III. Mehmet’in annesi Safiye Sultan hayrat ve hasenatla şerefini yükseltmek için görkemli bir cami yaptırmak istemiş ve caminin yapımına başlanmış.  Ancak 1597 yılında başlanan caminin yapımı III. Mehmet’in vefatıyla durmuş.

Sonrasında gelen Padişahlar tarafından yapının inşası devam ettirilmeyince caminin yapımı uzun bir süre yarım kalmış. 1660 yılında meydana gelen büyük yangın sonrasında IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan harabeye dönen alanları gezerken yarım kalan cami inşasını görmüş. Kendisi de bir cami yaptırmak isteyen Hatice Turhan Sultan bu yapının tamamlanmasını istemiş. Yapımına elli küsur yıl sonra devam tekrar başlanan cami 1663 yılında ibadete açılmış.

Eminönü Yeni Camii Tarihi

Eminönü Yeni Camii Hünkar Kasrı

Caminin yapıldığı tarihte Osmanlı mimarisinin parlak klasik dönemi çoktan bitmişti. Buna rağmen Yeni Cami eski geleneğin birçok olumlu özelliğini sürdürmüş. Bundan dolayı “büyük gelenek” içinde yapılmış son büyük çaplı cami olduğu söylenebilir.

Caminin planı, Mimar Sinan’ın Şehzade ve Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’nın Sultanahmet Cami’nde uyguladığı plan ile aynıdır.  Dört fil ayağına oturan büyük kubbe, dört yarım kubbe ile desteklenmiş. Bunlar biraz yüksek tutulduğu için cami piramidi andırır biçimde yükselmiş. İç mekan mavi ve yeşil çinilerin yanı sıra güzel kalem işleriyle süslenmiş. Ancak çinicilikte İznik’in parlak dönemi artık geride kalmıştır. Buradakiler 17. yüzyıl çapında iyi örneklerdir.

Boğaz tarafı ile bankaların olduğu caddeyi birbirine bağlayana hünkar kasrının altındaki kemerli bir geçiş bulunuyor. Uzun ve rampalı bir girişi bulunan üç katlı Hünkar Kasrı o güne kadar inşa edilenlerin en görkemlisidir.

Külliyenin en önemli binası şüphesiz Mısır Çarşısı‘dır. Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı’dan sonra İstanbul’un ikinci büyük kapalı çarşısıdır. İçinde yüze yakın dükkân bulunan bu arastada Kahire’den gelen mallar ve özellikle baharatlar satılırmış. Mısır Çarşısı’nın yanında bulunan Hatice Turhan Sultan Türbesi ise 5 Osmanlı Padişahının kabrinin bulunduğu en büyük sultan türbelerinden biri.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Eminönü Yeni Camii Tarihi

Eminönü Yeni Camii ve Kasrı

Yeni Camii, İstanbul’un en kalabalık yerlerinden biri olan Fatih ilçesi Eminönü Meydanı‘nda bulunuyor. Meydan her gün yerli yabancı çok sayıda turisti ağırladığı gibi güvercinlere de ev sahipliği yapıyor. Camiye yakın bir konumda bulunan Rüstem Paşa Camisi çinileri ile ayrıca görülmesi gereken bir diğer tarihi cami. Kanuni’nin damadı Rüstem Paşa’nın hikayesini, bu yapının çinilerinin görsellerini ve daha birçok bilgiyi Rüstem Paşa Camii yazımda bulabilirsiniz.

Cami şu an restorasyonda olduğu için olması nedeniyle ziyaretler sınırlı bir şekilde yapılabiliyor. Ziyaret sırasında camide ibadette yapıldığından ziyaretçilerin belli kurallara uyması gerekiyor.

Camiye toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmeniz için Eminönü Meydanı ulaşmanız yeterlidir. Eminönü Meydanı, Boğaz kenarında bulunan vapur iskeleleri, otobüs, tramvay ve Marmaray durakları ile İstanbul’un merkezi konumunda bulunan yerlerden biri. Yeni Camii’ye toplu taşıma ile ulaşmanın en kolay yollarından birisi Bağcılar-Kabataş tramvay hattını kullanmak. Tramvay hattında Eminönü durağında indiğinizde kendinizi yapının önünde buluyorsunuz.

Meydanın bulunduğu alana ulaşmanın en güzel yolu ise vapura binmek. Anadolu tarafından ulaşmak için Üsküdar veya Kadıköy‘den Eminönü’ne kalkan vapurlara binebilirsiniz. Bunun yanı sıra Marmaray ile ulaşmak için Sirkeci durağında inmeniz yeterli.

Yeni Camii’ye aşağıda yer alan harita üzerindeki konumu tıklayarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

islamansiklopedisi.org.tr/yenicami-kulliyesi

Yorum