Küçüksu Kasrı (Tarihi, Nerede..) Hakkında Bilgi

Sultan kasırlarının içinde en güzeli olan Küçüksu Kasrı, 19. yüzyılda Osmanlı’nın Boğaziçi kıyılarına yaptırdığı saraylara benzer olarak yapılan zarif bir yapıdır. Kasrın bulunduğu Küçüksu Çayırlığına Osmanlı döneminde eğlence için gelinirmiş.

Boğazın bu sakin ve güzel yerinde bulunan kasrı gezerken Osmanlı’nın son dönem padişahlarının yaşayışlarını görebilirsiniz. Bunun yanı sıra boğaz manzaralı güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Küçüksu Kasrı Tarihi

Küçüksu Kasrı Ön Girişi

Kasır, bir av köşkü olarak Abdülmecit tarafından 1857 yılında Nikoğos Balyan’a yaptırılmış. İki katlı binada 8 oda bulunuyor. Kasrın içi Hereke, İran halıları ve kristal avizeler ile süslenmiş. Burası av köşkü olarak yapıldığından yatak odası olarak tasarlanan bir oda bulunmuyor. Ancak 4.Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel bazen burada kalmayı severmiş. Bu nedenle üst kat odalarından birine yatak koydururmuş.

Kasrın yapıldığı dönemde ulaşım deniz yoluyla sağlandığından önünde bir rıhtım bulunuyor. Abdülmecit, ondan sonra tahta çıkan kardeşi Abdülaziz Ortaköy Cami‘nde Cuma namazı kıldıktan sonra bazen ince, uzun saltanat kayıklarına binerek Beylerbeyi Sarayı‘na veya Küçüksu Kasrı’na geçerlermiş.

Kasrın hemen yanında boğaz kıyılarında görülebilecek en güzel çeşme bulunuyor. Bu çeşmeyi III. Selim 1807 yılında annesi Mihrişah Sultan için yaptırmış. Bu çeşmeden zamanında “Asya’nın Tatlı Suları” akarmış. Anadolu Hisarı’nın yanındaki Göksu Deresi ve kasrın aşağısındaki Küçüksu Deresi Avrupalılarca bu isimle bilinirmiş.

Günümüzde maalesef o tatlı suların yerine kirlilik kalmış. Boğaziçi’ne ilk köprü yapılırken betonu bu çayırlıkta hazırlanmış. Böylece iki yüz yılda oluşan Küçüksu Çayırı kirlenerek yok olmuş. Derelerde bundan nasibini almış.

Osmanlı döneminde bu iki dere gece eğlenceleri için Boğaziçi’nin başka pek çok yerine nazaran tercih edilen bir yermiş. Zamanın “yüksek sosyetesi” yanlarına aldıkları çalgıcılarıyla zarif kayıklarında şarkılar söyleyerek, mehtabı seyrederek, kıyı boyu kürek çekip dolaşırlarmış.

İki derenin arasında kalan geniş çayırlıkta piknik yapmak için sevilen bir yermiş. Gündüz yapılan pikniklerde de geceki etkinliklerin benzeri yapılırmış. İnsanlar buraya şıklıklarını, zarafetlerini sergileyen faytonlarla gelir, yanlarında da sepet sepet yiyeceklerle birlikte malum çalgıcıları olurmuş.

Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nerede ve Nasıl Gidilir

Mihrişah Sultan Çeşmesi

Kasra giriş ücreti 15 TL’dir. Müze Kart’ınız varsa kasra ücretsiz girebilirsiniz. Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi veya İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden 60 TL karşılığında Müze kart sahibi olabilir ve bir yıl süresince birçok müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz.

Kasır, Pazartesi günü ziyarete kapalıdır. Açık olduğu günlerde 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Kasrın dışında Milli Saraylar tarafından işlettirilen bir kafeterya bulunuyor. Boğaza sıfır, sakin bir konumda bulunan kafeteryada kahve içmenizi tavsiye ederim.

Küçüksu Kasrı, Beykoz’da Küçüksu ile Göksu Dereleri arasında bulunuyor. Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı kasra yürüme mesafesindedir. Kasrın ön tarafında Küçüksu Mesire Alanı bulunuyor.

Buraya toplu taşıma araçlarıyla ulaşmanın yolu otobüs kullanmak. Üsküdar Meydanı’ndan Beykoz’a giden otobüslere bindiğinizde Küçüksu durağında indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Metrobüs ile 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü durağında indikten sonra biraz yürüyerek Tünel durağından yine Beykoz’a giden otobüslere binebilirsiniz.


Aşağıda haritada işaretli konumu kullanarak kasra nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BC%C3%A7%C3%BCksu_Kasr%C4%B1

Yorum