Beylerbeyi Sarayı Müzesi (Tarihi, Özellikleri, Nerede) Hakkında Bilgi

Boğaziçi’nin en güzel noktalarından birinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, Osmanlının son dönem anıtsal yapılarından biridir. Bu zarif saray içinde Havuzlu Salon ziyaretçilerin en çok ilgisini çekerken, sarayın önündeki rıhtım fotoğraf çektirmek isteyenler için muhteşem bir İstanbul manzarası sunuyor.

Beylerbeyi Sarayı Tarihi

Beylerbeyi Sarayı Rıhtım

19. yüzyılda Topkapı Sarayı’nın mevcut devlet protokolüne hizmet verebilmesi mümkün olmamış. 1815 Viyana Kongresi’nden sonra diplomatik kurallar yeniden tespit edilmiş ve bu ortamda Topkapı Sarayı’nın işlerliği hükmünü yitirmiş. O yüzden II. Mahmut bu sarayın dışında yaşamış, oğlu Abdülmecid saltanatının son dönemlerinde Dolmabahçe Sarayı’na geçmiş. Kardeşi Abdülaziz zamanında Çırağan ve Beylerbeyi gibi saraylarda bu protokole dahil edilmiş.

19. yüzyılda saraylara yapılan masrafların bir zarureti karşıladığı açıktır. Osmanlı Devleti’nin protokol bakımından büyük devletler arasında olmasına rağmen bu sarayların, zarafetleri dışında çağdaş devletler ile karşılaştırılacak bir tarafı yoktur.

Abdülaziz‘in isteği üzerine yazlık bir saray olarak yapılan Beylerbeyi Sarayı, mimar Sarkis Balyan tarafından 1865 yılında tamamlanarak açılmış. Sarkis Balyan, Ortaköy’de kendisi için Beylerbeyi Sarayı ile karşı karşıya bir ev yaptırmış. Bu evden kendi yaptırdığı sarayı izlediği söylenir.

Saray, II. Abdülhamid‘e son yıllarına ev sahipliği yapmış. Tahtan indirildikten sonra Selanik’e sürgüne gönderilen II. Abdülhamid, 1912 yılında çıkan Balkan Savaşı sonucu güvenlik amacıyla buraya getirilmiş ve vefat ettiği 1918 yılına kadar burada yaşamış.

Sarayda uluslararası kral ailelerinden de pek çok kişi konuk edilmiş. 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılışına giderken İstanbul’a uğrayan Fransız İmparatoriçesi Eugenie bunlardan biridir. İmparatoriçe burada gördüklerinden çok etkilenerek pencerelerin bire bir kopyasını Paris’teki Tuileries Sarayı’na yaptırmış. Avusturya İmparatoru ve İran Şahı sarayın diğer ziyaretçileri arasındadır.

Beylerbeyi Sarayı Özellikleri

Deniz Köşkü

Saraya ulaşım zamanında deniz yoluyla yapıldığından, sarayın kuzey ve güney tarafında çadır gibi duran iki ayrı zarif deniz köşkü yapılmış. Abdülaziz kimi zamanlar Ortaköy Cami’nde Cuma namazı kıldıktan sonra, ince uzun saltanat kayığıyla bu saraya gelirmiş.

Sarayın 26 odası ve 6 salonu bulunuyor. Salonlar içinde en dikkat çekeni Havuzlu Salon‘dur. Ortasında yunus oymalı fiskiyesi olan bir çeşmesi bulunan salon 16 mermer sütunla çevrilmiş. Abdülaziz’in donanmaya olan düşkünlüğünün bir sonucu olarak duvarlarda, tavanlarda deniz ve gemi tabloları bulunuyor.

Sarayın bahçesinde camekanlı bir yapı içerisinde kafeterya bulunuyor. Bu kafeteryaya saray girişi için bilet almadan girilebiliyor. Bu sakin kafede kahvenizi boğaza karşı yudumlamanın keyfini yaşayabilirsiniz. Sarayın önündeki rıhtımda yürüyüş yapma imkanınız da bulunuyor. Rıhtımda arkanıza köprüyü alarak çok güzel İstanbul manzarası fotoğrafları çekebilirsiniz.

Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nerede ve Nasıl Gidilir

Saray Bahçesi

Saray giriş ücreti 30 TL’dir. Müzekart’ınız varsa saraya ücretsiz girebilirsiniz. Saray, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Açık olduğu günlerde 09.00-18.00 arası ziyaret edilebiliyor.

Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar’da Kuzguncuk ile Çengelköy arasında bulunuyor. Sarayın bulunduğu yere toplu taşıma araçlarıyla Metrobüs ve otobüsler ile ulaşım mümkün. Metrobüs ile 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü durağında indikten sonra 10 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Otobüs ile Üsküdar Meydan’dan Beykoz tarafına giden otobüslere bindiğinizde Beylerbeyi durağında indiğinizde saraya ulaşmış oluyorsunuz.

Aşağıda haritada yer alan işaretli konumu da kullanarak yapıya nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Beylerbeyi_Saray%C4%B1

Yorum