Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) Tarihi, Hikayesi..

İstanbul Boğaziçi’nin en nadide yerinde, zarif mimarisiyle güzel bir eser olan Ortaköy Camii, Boğaziçi’nin siluetini oluşturan yapılardan.  Asıl adı Büyük Mecidiye Camii olan yapı, Osmanlı mimarisinin son dönem eserlerinden.

Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan cami, Dolmabahçe Sarayı‘nın ardından şehrin anıtsal dokusunun Boğaziçi’ne doğru açılımını devam ettiren yapılardan.

1. Ortaköy Camii Tarihi Hakkında Bilgi

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Ortaköy Camii İskele Meydanı Tarafı

Büyük Mecidiye Camii, Sultan Abdülmecit’in Boğaziçi’nin güzelleşmesi için yaptırdığı eserlerden. Günümüzde İstanbul’un simgelerinden biri olan yapı, boğaz ve köprü ile birlikte İstanbul hatırası fotoğraf çektirmek isteyenler için kartpostallık bir manzaraya sahip.

Boğaziçi’ne doğru uzanan küçük bir burun üzerinde bulunan ve Boğaziçi’nin birçok noktasından görülebilen yapı, İstanbul’daki tarihi camiler arasında Batı tarzı barok mimarisiyle yapılan camilerden.

1854 yılında yapımı tamamlanan Ortaköy Camii’nin mimarı Nikağos Balyan. Fransa’da mimari eğitim almış olan Nikoğos Balyan, özellikle İstanbul Boğazı boyunca sıralanan eserleri ile tanınan ve birkaç kuşak boyunca saraya hizmet veren Balyan ailesinin bir ferdi.

Ortaköy Camii Özellikleri

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Büyük Mecidiye Camii Girişi

Caminin en önemli özelliklerinden biri, mimari açıdan 18. yüzyıldan sonra Fransız, İtalyan Saraylarında kullanılan Barok mimarisi tarzında yapılması. Bu mimari anlayışın bir göstergesi olarak caminin dışı muhteşem güzellikte yoğun bir taş kabartması süslemelerine sahip.

Caminin ana ibadet bölümünün yanı sıra padişahın namaz kılması ve dinlenmesi için yapılan bir hünkar kasrı bölümü bulunuyor. 19. yüzyılda yapılan kasırların en büyüğü olan Ortaköy Camii hünkar kasrı, yapının ibadet bölümü ile ölçü olarak birbirine eşit.

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Ortaköy Camii İçi

İki katlı hünkar kasrı camiyle bir bütün olsa da dışarıdan ayrı bir yapı görünümüne sahip. Yapıldığı dönemde ulaşım daha çok deniz yoluyla sağlandığından sultanın hünkar kasrına giriş yaptığı kapı boğaza bakıyor.

Kare planlı yapılan caminin dört duvarı üzerine oturtulan merkezi kubbesi ibadet bölümünün tamamını örtüyor. İstanbul’da tarihi camiler arasında tek örnek olarak minare şerefelerinin altındaki iri kabartma akantus yaprakları altın yaldızlarla süslenmiş.

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Büyük Mecidiye Camii Kubbesi

Cami, boğaz yolculuğu yapan insanlar için güzel bir manzara oluştururken, caminin içi de harika bir boğaz manzarasına sahip. Cami dışarıdan mükemmel göründüğü kadar, içeriden de mükemmeldir.

Cami kubbesinin iç yüzeyinde gök mimarisi sahnesini içeren yoğun kalem işi süslemeler bulunuyor. Kubbe içerisinde bulunan süslemeler klasik Osmanlı camilerinin kubbe tasarımından farklı olarak, Roma, Bizans ve Avrupa Mimarisi tarzında.

Cami duvarlarına asılı bulunan  Allah (c.c), Hz. Muhammed (s.a.v.) ve ilk dört halifenin isimlerinin bulunduğu levhalar ile minber üzerinde bulunan kelime-i Tevhid yazısı bizzat camiyi yaptıran Sultan Abdülmecit tarafından yazılmış.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Ortaköy Meydanı

Yapı, Beşiktaş ilçesinde Ortaköy semtinde Boğaziçi’ne doğru uzanan küçük bir burun üzerinde bulunuyor. Ortaköy’de bulunan meşhur kumpirciler ve waffle dükkanları ayrıca midenize de hitap edebilir. Bir yandan kumpir yerken diğer yandan boğazı seyredebilirsiniz.

Toplu taşıma araçlarıyla Ortaköy’e gitmenin maalesef çok bir alternatifi yok. Ancak bir şekilde Beşiktaş Meydanı’na ulaştığınız zaman Ortaköy’e gitmek kolaylaşıyor.

Eğer Anadolu yakasından ulaşmak isterseniz vapurla Beşiktaş iskelesine geçip, buradan Sarıyer‘e giden otobüslere binerek Kabataş Lisesi durağında inebilirsiniz.  Beşiktaş meydanından Ortaköy’e yürümek isterseniz 20 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Avrupa yakasından Ortaköy’e geçmek için Bağcılar-Kabataş tramvay hattında Kabataş durağında indikten sonra Sarıyer‘e giden otobüslere binebilirsiniz. Metrobüs ile ise Zincirlikuyu durağında indikten sonra otobüs kullanarak önce Beşiktaş Meydanı’na, sonrada Ortaköy’e gidebilirsiniz.

İstanbul’da gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken Ortaköy Camii’ne yakın yerler arasında bulunan Yahya Efendi Türbesi, Yıldız Camii ve Müzesi ile Dolmabahçe Sarayı‘nın da görülmesi gereken yerler olduğunu da belirtmeliyim.

Ortaköy Camii’ne aşağıda yer alan haritada işaretli konumu kullanarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

Büyük Mecidiye Camii ve Ortaköy, Kuveyt Türk Katılım Bankası Kültür Yayınları, 2014

istanbulkulturturizm.gov.tr

Yorum