Galata Kulesi Müzesi Hakkında Bilgi (Tarihi, İçi, Nerede)

Galata Kulesi Müzesi‘nde, tarih öncesi dönemlerden itibaren yerleşime sahne olan İstanbul’un tüm dönemlerini yansıtan eserler sergileniyor. 20. yüzyılın ortalarına kadar İstanbul’daki en yüksek yapılardan biri olan Galata Kulesi’nin en üst katı, İstanbul’un en güzel panoramik manzaralarından birine sahip.

Galata Kulesi Tarihi Hakkında Bilgi

14. yüzyılda Doğu Roma’nın iyice zayıfladığı dönemde İtalyan asıllı Cenevizliler ticaret amaçlı Galata’ya yerleşerek bir koloni kurmuş. Cenevizliler kolonilerin etrafını surlarla çevirerek en yüksek noktaya bugünkü Galata Kulesi‘nin esasını teşkil eden burcu yapmışlar. Kule önemini Osmanlı döneminde de devam ettirmiş.

Günümüzde Galata Kulesi’nin alt kısmı Ceneviz, üst kısmı ise Osmanlı yapımıdır.

Osmanlı döneminde kule bir süre bir çeşit hapishane olarak kullanılmış. Tersane ve Deniz Kuvvetlerine yakın elverişli bir bina olduğu için forsa ya da başka angarya işlerinde çalıştırılan tutsakları burada tutulmuş. Daha sonra İstanbul’da büyük yangınların çoğalması sonrası Beyazıt Kulesi ile birlikte yangın kulesi olarak kullanılmış.

Galata Kulesi İçinde Neler Var

Galata Kulesi, yüksekliği yaklaşık 65 metre olan toplam sekiz katlı bir yapı. Zemin katında kontrol noktası ve asansörler bulunuyor. Kuleye çıkışlar altıncı kata kadar asansör ile yapılırken, inişler için merdiven kullanılıyor. Asansör kabinlerinin içlerinde bulunan ekranlar ile cam kabinli bir asansör havası verilmiş. Bu şekilde oluşturulan animasyon ile Galata Kulesi’ne 16. yüzyıl İstanbul’unun manzarasını izleyerek çıkıyorsunuz.

Altıncı kata ulaştığınızda sizi MS 9. yüzyıla ait, kıyı taşımacılığında kullanılan küçük bir yelkenli yük teknesi maketi karşılıyor. Yine bu katta çocuklar için “Bul İstanbul” isimli bir video oyunu bulunuyor. Buradan yedinci kata merdivenle çıkıyorsunuz.

Daha önce restoran olarak kullanılan yedinci katın ortasında İstanbul’un önemli tarihi eserlerinin sergilendiği İstanbul şehrinin büyük bir maketi bulunuyor. Bu kattaki büyük pencerelerden de İstanbul’un panoramik manzarası izlenebiliyor.

Kuleye çıkmanın en keyifli kısmı seyir balkonuna çıkıp, İstanbul’u kulenin etrafında dönerek izlemek. Bunun içinde yine merdivenler ile sekizinci kata çıkıyorsunuz. Seyir balkonundan Haliç ve Boğaziçi’nin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Ancak balkon dar olduğundan kalabalık günlerde rahat bir şekilde gezinme fırsatınız olmayabilir.

Galata Kulesi’nin içindeki diğer katlar müze işlevine uygun olarak pek zengin olmasa da çeşitli eserlerin sergilendiği salonlar olarak kullanılıyor. Kuleden aşağıya yürüyerek inerken bu bölümleri de ziyaret etmiş oluyorsunuz.

Kulenin beşinci katında Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenirken, dördüncü katında İstanbul’un fethinin ve kentin bir sembolü olarak muhafaza edilen haliç zincirinin bir kısmı ile Galata Surları’ndan alınmış kitabeleri görebilirsiniz.

Kulenin dördüncü katından itibaren alt katlara yapının beden duvarları içine yapılmış dar tünel merdivenler ile iniyorsunuz. Üçüncü kat geçici sergi salonu olarak düzenlenirken, ikinci katta özellikle çocukların çok hoşuna gidecek bir simülasyon alanı bulunuyor. Burada bulunan dev ekranın karşısına geçip ellerinizi iki tarafa kaldırarak Hazarfen Ahmet Çelebi’nin yerine geçip, Galata Kulesi’nden Üsküdar’a yön kontrollerinin size bağlı olduğu bir uçuş gerçekleştiriyorsunuz.

Kulenin birinci katında ise İstanbul’la ilgili hatıra ve hediyelik eşyaların satıldığı müze mağazası bulunuyor. Bu kattan sonra tekrar zemin kata ulaşıyorsunuz.

Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti, Nerede ve Nasıl Gidilir

Galata Kulesi her gün ziyarete açık ve 08.30 ile 24.00 saatleri arasında kuleye giriş yapılabiliyor. Kule giriş ücreti ise 100 TL‘dir. Galata Kulesi’nde Müzekart geçtiğinden kartınızın geçerli olduğu bir yıl süresince dilediğiniz kadar giriş yapabilirsiniz. Müzekart’ın fiyatı ise 60 TL. Müzekart’ı Sultanahmet Meydanı’nda bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi veya Türk ve İslam Eserleri Müzesi‘nden çok fazla sıra beklemeden alabilirsiniz.

Galata Kulesi Müzesi, Beyoğlu ilçesinde bulunuyor. Kulenin bulunduğu yere gitmenin en kolay yolu Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanmak. Bu metro hattında Şişhane durağında indiğinizde 10-15 dakikalık bir yürüyüş ile tabelaları takip ederek kuleye ulaşabilirsiniz.

Galata Kulesi Müzesi’ne aşağıda yer alan haritada işaretli konumu kullanarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Galata_Kulesi

Yorum