Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi Nerede, Kabri Hakkında Bilgiler

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi, İstanbul’da bulunan manevi yerler arasında ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biridir. Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, İstanbul’da yaşadığı dönemde Osmanlı Padişahlarının saygısını ve hürmetini kazanmış abide bir şahsiyet olmakla birlikte, dilden dile aktarılan menkıbeleri ile de halkın gönlünde taht kurmuş birisidir.

Üsküdar’da bulunan türbesi Osmanlı döneminde denizciler tarafından Beşiktaş’ta bulunan Yahya Efendi, Beykoz’da bulunan Hz. Yuşa ve Sarıyer’de bulunan Telli Baba‘nın türbeleri ile birlikte boğazın manevi koruyucularından biri olarak görülmüş.

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi

Aziz Mahmud Hüdayi Kabri

Aziz Mahmut Hüdayi Külliyesi

Anadolu’da yetişmiş büyük alim bir zat olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri yaşadığı dönemde halktan sultanlara kadar uzanan geniş bir tesir halkası oluşturmuş.

III. Murad, I. Ahmed, Genç Osman, IV. Murad gibi padişahların döneminde yaşayan Aziz Mahmud Hüdayi, Osmanlı sultanlarının saygısını kazanmış. Genç Osman’ın rüyasını yorumladığı, IV. Murad’ın tahta geçişinde kendisine kılıç kuşandırdığı biliniyor. Evliya Çelebi, “yedi padişahın Hüdayi’nin elini öptüğünü, 170.000 müride irâdet (el) verdiğini” belirtir.

Aziz Mahmut Hüdayi oldukça zengindir. Kendisine Üsküdar’da geniş topraklar verilmiş. Zengin bir hayat yaşamaktansa çileli bir derviş hayatını tercih etmiş. Kendisine verilen toprakları hayır işleri için kullanarak halka dağıtmış.

Aziz Mahmud Hüdayi Kabri

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi Girişi

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin vefatından sonra kabrini ziyaret edenler için meşhur bir duası bulunuyor. “Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir… Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın” duasından faydalanmak isteyenlerce türbe her gün çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Aziz Mahmud Hüdayi Kabri

Aziz Mahmut Hüdayii Türbesi İçi

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi’nin camekanlı bir giriş bölümü bulunuyor. Türbenin ortasında daire kesitli 4 mermer sütuna oturan ve içeride Celveti tacı şerifini andıran 13 dilime ayrılmış olan bir ahşap kubbe var. Aziz Mahmut Hüdayi’nin ahşap sandukası bu kubbenin altında bulunuyor. Türbe ziyaret saatleri sabah namazı ile yatsı namazı arasında gerçekleştiriliyor.

Aziz Mahmut Hüdayi Camii

Aziz Mahmud Hüdayi Camii

Aziz Mahmud Hüdayi Camii İçi

Türbenin üst tarafında bulunan Aziz Mahmut Hüdayi Camii, Osmanlı’nın son döneminden kalma bir eser. 1850 yılında Üsküdar Çarşısı’nda çıkan yangın sonrasında dergah büyük oranda zarar görmüş. Bunun üzerine Sultan Abdülmecid tarafından dergah ve Aziz Mahmut Hüdayi Camii yeni baştan inşa edilmiş.

Caminin ikinci inşası, yapıların ilk hali hesaba katılmadan, Aziz Mahmut Hüdayi’nin yaşadığı döneme tamamen zıt bir şekilde 19. yüzyılın başlarında Fransa’da ortaya çıkan ampir üslubuna göre yapılmış.

Cami giriş kapısının üzerinde Sultan Abdülmecid‘in tuğrasının yer aldığı bir kitabe bulunuyor. Giriş kapısının sağında yer alan ve daha küçük olan diğer kapı, daha çok tekke sakinlerinin kullanımına tahsis edilmiş. Bu kapının üzerinde ise Aziz Mahmud Hüdayi’ye ithaf edilmiş bir beyit bulunuyor.

Hünkar mahfili girişi külliyenin içinden geçen sokağın diğer tarafında kalmıştır. Ahşap kaplamaya sahip olan ve Hünkar Kasırlarında rastlanan örneklere benzeyen girişin üst katı, iki çift ahşap sütunun yardımı ile sokağı köprü gibi geçerek camiye bağlanıyor.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi

Aziz Mahmut Hüdayi Sokağı

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi ve Camii Üsküdar‘da adını verdiği mahalle ve sokakta bulunur. Yapı, Mihrimah Sultan, Şemsi Paşa ve Yeni Valide gibi tarihi camilerin bulunduğu Üsküdar Meydanı‘na yürüme 10-15 dakika mesafede bulunmakta. Dergah meyilli bir alan üzerine kurulmuş ve  ortasından geçen basamaklı geçit çevre halkınca da kullanılagelmiş ve Hüdayi Avlusu Sokağı adını almış.

Yapının bulunduğu yere toplu taşıma ile gitmek için Üsküdar Meydanı‘na ulaşmanız yeterlidir. Üsküdar Meydanı’na Avrupa yakasından ulaşmak için Eminönü veya Beşiktaş’tan kalkan vapurları tercih edebilirsiniz.

Yapıya aşağıda yer alan haritada işaretli konumu kullanarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

islamansiklopedisi.org.tr

hudayivakfi.org

Yorum