Beykoz Yuşa Tepesi ve Hz Yuşa Türbesi

İstanbul’un boğaza yakın en yüksek tepesi olan Yuşa Tepesi muhteşem bir boğaz manzarasına sahip. Hz. Yuşa Türbesi ise tepenin en yüksek noktasında bulunuyor. Türbenin yanına Osmanlı döneminde bir cami de yapılmış.

Tepenin bulunduğu yer gitmesi zahmetli olsa da buna değecek kadar güzel bir yer. Tepe boğazdan 200 metre yüksekliğe sahip ve çevresi ormanlık bir alanla çevrili. Caminin boğaza bakan kısmında bir seyir terası bulunuyor. Yanınızda götüreceğiniz termos ile çayınızı veya kahvenizi yudumlayarak bu seyir terasından boğazın ve yeşilliğin güzelliğini seyredebilirsiniz.

Hz Yuşa Tepesi Hikayesi

Yuşa Tepesi Boğaz Manzarası

Yuşa Tepesi Manzarası

Yuşa Tepesi, İstanbul’un ilk yerleşim zamanlarından günümüze kadar kutsal bir yer olarak kabul edilmiş. İlk çağlarda tepede bir Zeus tapınağının bulunduğu daha sonra Bizans döneminde bu tapınağın bir kiliseye çevrildiği belirtiliyor.

Yuşa Tepesi’nin kutsallığı Osmanlı döneminde buraya Hz. Musa’nın yardımcısı Hz. Yuşa’ya ait bir makam kabri ve cami yaptırılmasıyla devam etmiş. Osmanlılar döneminde Hz. Yuşa Türbesi özellikle denizciler tarafından Üsküdar’da bulunan Aziz Mahmud Hüdayi, Beşiktaş’ta bulunan Yahya Efendi ve Sarıyer’de bulunan Telli Baba türbeleri ile birlikte boğazın manevi koruyucularından biri olarak görülmüş.

Yuşa Tepesi olağanüstü bir boğaz manzarasına sahip bir yer. Tepeye araç girişlerinin yapıldığı yerden iki boğaz köprüsünün de manzarası izlenebiliyor. Caminin önündeki seyir terası ise Sarıyer’e bakıyor.

Hz Yuşa Türbesi

Yuşa Kabri

Hz. Yuşa Türbesi

Beykoz’da bulunan Hz Yuşa’nın kabrini Beşiktaş’ta türbesi bulunan, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Yahya Efendi’nin keşfettiği rivayet ediliyor. Tepenin en yüksek noktasında bulunan üstü açık kabrin uzunluğu 17 metre.

Kabrin uzunluğunun 17 metre olmasının nedeni naaşının bulunabileceği muhtemel alanın çevrilmiş olmasından kaynaklanıyor. Her ne kadar burada bulunan kabrin Yuşa Hazretleri’ne ait olduğu belirtilse de, araştırmacılara göre bu kabrin Tevratta ismi geçen Yeşu’ya ait olması mümkün değil. Zira Yahudi kaynaklarına göre Yuşa Hazretleri Filistin’de vefat etmiş. Günümüzde Filistin, Ürdün ve Suriye’de Yuşa Hazretleri’ne ait olduğu söylenen birçok kabir bulunuyor.

Hz. Yuşa Türbesi

Hz. Yuşa Kabri

Osmanlı döneminde yaşayan ve İstanbul camileri hakkındaki “Hadîkatü’l-cevâmi” adlı eseriyle tanınan Hüseyin Ayvansarayi eserinde, Yuşa Tepesi’nde bulunan kabrin Yuşa Peygamber’e ait olduğu inancının yaygın olduğunu ancak Hz. Musa’nın yardımcısı olan Yeşu’nun gerçek kabrinin Ürdün‘de bulunan Nablus veya Suriye‘de bulunan Halep yakınlarında bulunduğunu yazar. Yuşa Tepesi’nde bulunan kabrin ise evliyadan veya havarilerden birine ait olabileceğini belirtir.

Yuşa Tepesi Camii

Yuşa Tepesi Camii

Türbenin yanında küçük bir cami bulunuyor. Yuşa Tepesi’nde cami ilk olarak Sultan III. Osman’ın sadrazamlığını yapan Yirmisekiz Çelebizade Sadrazam Mehmed Said Paşa tarafından 1755 tarihinde yaptırılmış. Cami içinde günümüzde Osmanlı döneminden kalma herhangi bir süsleme veya unsur bulunmuyor.

Yuşa Tepesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Yuşa Tepesi Manzarası

Yuşa Tepesi Manzarası

Yuşa Tepesi, Beykoz merkezinden Anadolu Kavağına giden yol üzerinde bulunuyor. Tepede türbe ile caminin bulunduğu alan ikinci derece askeri güvenlik bölgesi içerisinde bulunduğundan etrafı tel örgüler ile çevrili. Bir dönem türbe ziyarete, cami de ibadete kapalı kalmış ancak zamanla sınırlamalar kaldırılmış. Ziyaretçi sayısı arttıkça otopark alanı ile ana yoldan tepeye giden yol genişletilmiş.

Tepeden Anadolu Kavağına giden yol takip edildiğinde yine muhteşem bir boğaz manzarasının bulunduğu Yoros Kalesi‘ne ulaşılıyor. Kale ile ilgili içerik ve görsellere Yoros Kalesi yazımdan ulaşabilirsiniz. Yoros Kalesi’nin önünden geçen yolu takip ettiğinizde ise artık Boğaz ile Karadeniz’in birleştiği nokta olan Anadolu Feneri‘ne ulaşabilirsiniz.

Yuşa Tepesi’ne gitmek oldukça zahmetli. Kendi aracınız ile ulaşmak için Beykoz’dan sonra Anadolu Kavağı yolunu takip etmeniz gerekiyor. Tepenin bulunduğu alanda araçlar için ücretsiz otopark yeri bulunuyor. Hafta sonları çok fazla ziyaretçi geldiğinden park yeri sıkıntısı yaşanıyor.

Toplu taşıma ile ulaşmak için tek alternatifiniz maalesef otobüs kullanmak. Bunun için önce Kadıköy, Üsküdar veya Mecidiyeköy’den Beykoz Merkezine giden otobüslere binmeniz, sonrasında Beykoz Ortaçeşme durağında indikten sonra Anadolu Kavağına giden 15A otobüslere binip Yuşa Tepesi durağında inmeniz gerekli.

Yuşa Tepesine nasıl gidebileceğinizi aşağıda yer alan haritada işaretli konumu kullanarak da öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

islamansiklopedisi.org.tr/yusa

Yorum