Yıldız Hamidiye Camii Hakkında Bilgi (Mimarisi, Nerede..)

Yıldız Sarayı’nın girişinde bulunan yola girdiğinizde önce Yıldız Saat Kulesi, arkasında bulunan avluda ise İstanbul’daki tarihi camiler arasında her yönüyle farklılık arz eden Yıldız Hamidiye Camii ile karşılaşırsınız.

Halk arasında Yıldız Camii olarak da bilinen yapı, II. Abülhamit tarafından Cuma selamlıklarında kullanılmak için yaptırılmış. Yıldız Hamidiye Camii, avlusunda bulunan saat kulesi ve kendini görenlere hayran bırakan ahşap ve kalem işi süslemeleri ile tarihi camiler arasında görülmesi gereken yapılardan biridir.

Yıldız Hamidiye Camii Hakkında Bilgi

Yıldız Camii

Yıldız Hamidiye Camii Taç Kapı Girişi

II. Abdülhamit 1876 yılında tahta çıktığında bir süre Dolmabahçe Sarayı’nda kalmış, ardından Yıldız Sarayı’na yerleşmiş. Güvenlik nedeniyle saraydan uzaklaşmamak için Cuma selamlığında kullanılmak üzere Yıldız Sarayı’nın girişine bir cami yapılmasını istemiş.

Yıldız Hamidiye Camii mimari türünün son örneği olduğu gibi, Osmanlı’da sultanların ve ailelerinin yaptırdığı sultan camilerinin de sonuncusudur. Yıldız Hamidiye Camii mimarı Nikolaki Kalfa olarak bilinen, Nikolaidis Jelpuylo isimli bir Rum’dur.

Yıldız Camii

Yıldız Camii İçi

Yıldız Camii 1885 yılında ibadete açıldıktan sonra II. Abdülhamit’in saltanatının bitimine kadar gösterişli Cuma selamlıklarına sahne olmuş. Cami II. Abdülhamit’e yönelik bir suikast girişimine de tanıklık etmiş. 21 Temmuz 1905 tarihinde Ermeni komitacılar tarafında Cuma namazı çıkışında II. Abdülhamit’e karşı bombalı bir suikast düzenlemiş. Meydana gelen patlama sonrasında alanda bulunan 26 kişi hayatını kaybederken, 58 kişi yaralanmış. II. Abdülhamit’in cami çıkışında Şeyhülislam ile normalden daha fazla sohbet etmesi, kendisini saldırıdan kurtarmış.

Yıldız Hamidiye Camii’nin mimarisi bir köşk, hatta saray mimarisini andırmakta. Camii plan şeması ve dekorasyonu ile son dönem Osmanlı mimarisinde eşi olmayan bir yapı. Yıldız Camii diğer sultan camilerinden farklı olarak tek minareye sahip.

II. Abdülhamid’in ahşap işçiliği ile ilgilendiği ve Yıldız Sarayı’ndaki marangozhanesinde çeşitli eşyalar yaptığı biliniyor. Yıldız Hamidiye Camii’nin hünkar mahfilinin sedir ağacından yapılan, cami içinde sağ ve sol taraflarda görülebilen kafeslerin II. Abdülhamit’in el işçiliği ile üretilmiş.

Yıldız Hamidiye Camii Nerede

Yıldız Camii Kubbesi

Dikdörtgen planlı caminin ana ibadet alanında ortada bulunan kubbe, iç mekanda geleneksel Osmanlı mimarisinden farklı bir şekilde mihraptan uzak, girişe yakın bir şekilde yerleştirilmiş. Tavan, kubbe, mihrap, duvar ve maksureler, caminin sarayla ilgilisini algılatan yoğunlukta süslemeler ile kaplı.

Caminin kubbe süslemelerinde eşine pek rastlanmayan, mavi zemin üzerine yıldız işlemeler, baktığınızda gökyüzünü andıracak bir güzellik seyrettiriyor. Kubbenin ortasında zemine doğru uzanan kristal avize, dönemin Alman imparatoru veya şansölyesi tarafından hediye edilmiş.

Yıldız Hamidiye Camii Nerede

Yıldız Saat Kulesi

Yıldız Saat Kulesi, caminin ibadete açılmasından 5 yıl sonra, 1890 yılında yapılmış. 20 metre yüksekliğinde incelen bir formda yapılan üç katlı kulenin üstü taş bir kubbeyle örtülü. Taştan kubbenin üstünde ise altın yaldızlı bir yön gösterici ve rüzgar gülü bulunuyor.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Yıldız Hamidiye Camii Nerede

Hamidiye Camii Akşam Görünüm

Yıldız Camii Beşiktaş ilçesinde, Barbaros Bulvarı’nın yanında bulunan Yahya Kemal Parkı’nın arka tarafında bulunuyor. Konum itibariyle Beşiktaş Meydanı ve Zincirlikuyu Köprüsü’ne yakın. Yapının yakınından toplu taşıma araçlarından sadece otobüs geçse de, Beşiktaş Meydanı ve Zincirlikuyu Köprüsü’ne yakın olması ulaşım için çeşitli alternatifler sunmakta.

Metrobüs ile Zincirlikuyu durağından indikten sonra Beşiktaş Meydanı tarafına giden otobüslere binip, Yıldız Üniversitesi durağında inmelisiniz. Hacıosman-Yenikapı Metro hattında Gayrettepe durağında indikten sonra Zincirlikuyu köprüsüne geçip yine aynı yöntemi izleyebilirsiniz.

Anadolu tarafından ulaşmak için Metrobüs’ün yanında vapuru da tercih edebilirsiniz. Bunun için Üsküdar veya Kadıköy’den Beşiktaş’a kalkan vapurlara binerek, Beşiktaş Meydanı’nda inmeli daha sonra Zincirlikuyu tarafına giden otobüslere binerek Yıldız Üniversitesi durağında inmelisiniz. Aynı zamanda Beşiktaş Meydanı’ndan 15 dakikalık bir yürüyüş ile de yapıya ulaşabilirsiniz.

Yıldız Hamidiye Camii’ne aşağıda yer alan haritada işaretli konumu kullanarak da nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynakça:

islamansiklopedisi.org.tr/yildiz-camii

Yorum