Yoros Kalesi (Tarihi, Hikayesi, Nerede) Hakkında Bilgi

Bizanslılardan kalma bir yapı olan Yoros Kalesi, Boğaz’a hakim yüksek bir tepede bulunuyor. Bulunduğu konum itibariyle kale çok güzel bir boğaz manzarası sunuyor. Karadeniz’in boğaz ile birleştiği noktaya bakan kaleden boğaza giriş, çıkış yapan gemileri izleyebilir, akşam saatlerinde güneşin İstanbul üzerinde batışını da keyifle seyredebilirsiniz.

Yoros Kalesi Hikayesi

Yoros Kalesi Köprü Manzarası

Kale, Doğu Roma(Bizans) tarafından boğaz girişini kontrol etmek amacıyla yapılmış. Ancak imparatorluk zayıflayınca Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun süre onların elinde kalmış. Bu yüzden kalenin bir Ceneviz kalesi olduğu inancı doğmuş. Cenevizliler buradan Karadeniz ticaret yolunu uzun süre kontrol etmişler.

Yoros Kalesi, 14. yüzyılın sonlarında Boğaziçi’nin Anadolu yakasına tamamen hakim olan Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş. II. Bayezid zamanında tamir ettirilerek mescid ve hamam yapılmış. Kalenin adını Yunanca’da “dağ” anlamına gelen “oros“tan aldığı düşünülüyor.

Kalenin içine yan duvarında açılmış bir delikten girilebiliyor. Kalenin iç kısmı oldukça büyük bir alana sahip. Buradan Yoros Kalesi’nin yapıldığı dönemde oldukça büyük bir kale olduğu anlaşılıyor. Kale içinden etrafınız tamamen açık bir şekilde boğazın kuzey ve güney tarafını izleyebiliyorsunuz.

Kale günümüzde manzarası dolayısıyla çok fazla ziyaretçisi olsa da, bakımsız, harap, kaderine terk edilmiş bir haldedir. Bakımsızlığı yetmiyormuş gibi duvarlarında sprey boyalarla yazılmış çok sayıda yazılar mevcut. Buraya piknik amaçlı gelenlerin etrafa rastgele attıkları çöplerde cabası.

Kalenin alt tarafında küçük bir balıkçı kasabası olan Anadolu Kavağı bulunuyor. Burası küçük, şirin, balıkçı lokantalarının olduğu bir yer. Anadolu Kavağı girişinde boğaz kıyısında yol boyu uzanan bir piknik alanı bulunuyor.

Nerede ve Nasıl Gidilir

Kale Boğaz Manzarası

Yoros Kalesi, Beykoz ilçesinde Anadolu Kavağı’nın tepesinde bulunuyor. Kalenin bulunduğu yere kendi aracınızla ulaşmak için Beykoz’a vardıktan sonra Anadolu Kavağı istikametine devam etmelisiniz.

Yol üstünde Beykoz ile Anadolu Kavağı arasında bulunan, güzel bir boğaz ve doğa manzarası olan Yuşa Tepesi bulunuyor. Burada ayrıca Hz. Yuşa ait olduğu düşünülen kabir var. Tepe ve türbe ile merak ettiklerinizi Yuşa Tepesi yazımda okuyabilirsiniz.

Kalenin bulunduğu yerde kendi aracınızı park edebileceğiniz yerler bulunuyor. Ancak hafta sonları havaların güzel olduğu zamanlarda çok fazla trafik oluyor. Kaleden ileriye giden yolu takip ettiğinizde boğazın Karadeniz ile buluştuğu nokta olan Anadolu Feneri‘ne ulaşıyorsunuz.

Yapının bulunduğu yere toplu taşıma aracı ile gidebileceğiniz 15A otobüsü bulunuyor. Otobüsün son durağı olan Anadolu Kavağı’ndan tepeye 10-15 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Aşağıda haritada işaretli konumu kullanarak kalenin bulunduğu yere nasıl gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Yoros_Kalesi

Yorum